Onko liikunnasta lääkkeeksi? - Matti Heikkilä

19.04.2016


Taustaa

Jo usean vuoden ajan on kirjoitettu ja puhuttu suomalaisten huonosta kunnosta, ylipainosta, 2 tyypin diabeteksesta, mielenterveysongelmista (etenkin nuoret), työuupumuksesta ja monesta muusta ongelmasta. Lääkkeitä tulee markkinoille pilvin pimein ja suomalaiset popsivat niitä aamuin illoin melkoisia määriä.

Hyvinvointi yhteiskunnan turvallisuus kohentuu, parannetaan erilaisten sairaaloiden palveluita ja pääsemme entistä helpommalla, kun työn fyysisyys monella alalla vain vähene. Teknologia auttaa kansalaisia ja lumikolan työntelijöitä on entistä vähemmän mutta itsevetävät lumilingot kyllä pörräävät pihoilla. Tykkääkö keho tästä muutoksesta on monelle arvoitus. Voin auttaa lukijoita ja sanoa ettei missään tapauksessa ja se näkyy ja kuuluu.

Erilaiset viestintävälineet kuormittavat ihmisten arkea ennennäkemättömällä tavalla. Emme edes huomaa kun TV:n ääressä on kulahtanut 3 - 4 t päivässä / illassa. Tietokonetta ja nettiä käytetään monta tuntia päivässä ja kaiken päällimmäisenä ovat matkapuhelimet, jotka orjuuttavat ihmiset päivittäin erilaisilla palveluillaan. Illalla viimeiseksi selataan viestit ja aamulla herätään puhelimen pirinään ja selataan viestit ja feissari heti. Tämä jos mikä kuormittaa ja pilaa ihmisten unen laadun ja lyhentää laatu-unta useita tunteja yössä. Olen tehnyt monia kehon kuormittumismittauksia ja tulokset ovat hälyttäviä. Ihmisten arjen kuormittumisen ja levon välinen suhde on pielessä ja niin, että lepoa ja palautumista tulee aivan liian vähän.

Monet meistä emme edes tunnista väsymisen merkkejä ajoissa tai reagoi niihin ja hae apua tai emme itse tee päätöksiä muuttaa elämäntapojamme tai voihan olla ettemme osaa.

Tässä muutamia haasteita nykypäivän haasteista, joita meidän maamme terveydenhuoltomme yrittää enenemässä määrin korjata terveyskeskuksissa ja erikoissairaanhoidossa; pillerein, leikkauksin ja erilaisin hoidoin. Kuka maksaa laskun? Vastaus on helppo valtio eli me. Tämä ohjaa ihmiset hoivayhteiskuntaan, jonka on pidettävä minut kunnossa ja minun ei tarvitse tehdä mitään.

Onko Liikunnalla terveysvaikutuksia?

Tästä asiasta ollaan jo liikuttavan yksimielisiä, näin on eli liikunta on käyttämätön lääke virallisessa ennaltaehkäisevän hoidon ja myös määritetyn taudin hoidon osana lääkityksen rinnalla. Miksi räätälöityä liikuntaa ei käytetä virallisissa hoidoissa? Miksi ihmiset eivät miellä liikuntaa lääkkeeksi ja vielä yhdeksi parhaista. Liikunta ei ole yhteen asiaan kohdistuva vaan monikärkiohjus jonka vaikutukset ovat monesti ylivertaisia.

Liikunta on osittanut voimansa hyvinvointitoiminnassa ja liikunnan oikeanlainen käyttö voi olla monessa mielessä yhteiskunnan kannalta läpimurto kustannustehokkaasta toiminnasta. On kiinnitettävä tulevaisuudessa suurempaa huomiota ennaltaehkäisyyn eikä sairauksilla pelotteluun ihmisten mielissä. Kyllä perusteltujen mahdollisuuksien antaminen on ihmisille parempi vaihtoehto. Ihmiset ovat valmiita ottamaan itse vastuuta omasta hyvinvoinnistaan kun se tehdään heidän arkeaan kunnioittaen ja sitä arvokkaasti lähestyen. Pakolla tätä asiaa ei hoideta vaan yhteistyöllä ja asioista yhdessä sopimalla.

Tässä muutamaesimerkki siitä mikä liikunnan vaikutus on esim. seuraavissa taudeissa jotka ovat todettu tai ennaltaehkäisyssä:

Ennaltaehkäisyssä sekä sairautta poteville:
Tyypin 2 diabetes
Sepelvaltimotauti
Aivoinfarkti
Rintasyöpä
Masennus

Tämä merkitsee vahvaa näyttöä taudin hoidossa ja myös ennaltaehkäisyssä. Mielestäni kannattaa miettiä omalta kohdaltaan

Tässä on vain murto-osa niistä taudeista, joihin liikunnalla on vahva näyttö etenkin hoidon aikana. Miksi me emme käytä liikuntaa on edelleen hyvä kysymys. Liikunnan erinomainen vaikutus perustuu sen moninaiseen tapaan vaikuttaa kun taas lääkkeiden vaikutus usein on täsmälääkitystä. Siksi lääkityksen rinnalla liikunta antaa laajemman vaikuttumien kirjon.

Kansalaisaloite?

Olen viimeisen kolmen vuoden aikana eläkkeellä ollessani tehnyt työtä sen eteen minkä lupasin Suomen Urheilugaalassa tammikuussa 2011:

En lopeta työntekoa ennen kuin liikunnasta on tullut virrallinen osa ennaltaehkäisevän terveydenhoidon kenttää. Tällä hetkellä tekstiosa on valmis ja sitä kanssani ollut tekemässä kymmeniä suomalaisia hyvinvoinnin, liikunnan ja terveydenhuollon järjestöjä. Jäseniä näissä järjestöissä on n 1 milj. ja näiden järjestöjen hallitukset ovat asiaa käsitelleet.
On aika aloittaa kampanja, jonka aikana teillä jokaisella on mahdollisuus olla tekemässä tästä aloitteesta Suomen eniten tukea saanut kansalaisaloite. Kampanjan tarkoitus on tiedottaa kaikille suomalaisille tästä tärkeästä asiasta eli LIIKUNNASTA ENNALTAEHKÄISEVÄN TERVEYSTYÖN VIRALLINEN OSA.

Tämän aloitteen tarkoitus on saada aikaan laki / asetus jolla määritellään liikunnan rooli virallisessa terveydenhoidon kentässä ja sille hoidolle rakennetaan toimintaedellytykset. Lääkäri voi niin katsoessaan lähettää potilas valmentajan puheille ja sitä kautta saamaan tukea ja ohjausta omalle kohdalleen.

Tästä lyhyesti sanottuna on kysymys. Nyt Sinulla on aika vaikuttaa ja käyttää valtaasi liikunnan tukemiseksi omassa arjessasi.

Orimattila on ottanut hienon askeleen tällä polulla palkatessaan erityisliikunnanohjaajan. Kohta näitä ohjaajia tarvitaan lisää ja ihmiset alkavat voida paremmin.
Liikunnallista vuotta teille kaikille ja muistakaa KAVERIA EI JÄTETÄ.

Yhteystiedot
Kärrytie 12 as 4
16300 Orimattila
matti at syketta.fi
+358(0)400 496909