Elämäntapamuutos #8

03.04.2016

Kuule kehosi kuiskaus -Annika Kalvia

Kuule kehosi kuiskaus jotta sinun ei tarvitse kuulla sen huutavan! Nyt olen kuunnellut kehoani, ollut sille armollinen. Mielikuvissani tunnen kuinka kehoni hiljalleen eheytyy ja palautuu, näin haluan uskoa ja siltä minusta tuntuu vaikka tiedostan että matka on pitkä ja takapakkiakin saattaa tulla vielä monta kertaa. Onnekseni en ole yksin tässä tilanteessa ja vielä suurempi onni on se että saan apua todellisilta ammattilaisilta. Sain Maili Lepolalta diagnoosin, lisäravinne- ja elintapaohjeistuksen ja nyt jatkan polkuani terveysvalmentaja Teresa Sepposen tukemana.

TILANNEKARTOITUS JA ANNIKAN LÄHTÖTILANNE -Teresa Sepponen-

Annika antoi minulle esitietona oman kertomuksensa lisäksi laboratoriotuloksia ja tapaamansa funktionaalisen lääkärin ohjeistuksia (sisältäen ravintolisät). Annikan oma toive on löytää lisätukea paranemiselleen. Hänellä on pitkittynyt stressitila, joka ilmenee sekä uupumuksena, että fyysisinä oireina. Ensimmäisellä kerralla tein hänelle koneellisen lymfaterapian, jonka löydöksistä saan aina hyvin tietoa hoidettavan kehon lähtötilanteesta.

Lähdetään siis ensin liikkeelle tästä lymfajärjestelmän tilasta: keho on kauttaaltaan tukkoinen (lymfanesteiden virtaus estyy osittain tai kokonaan), ja erityisesti nivusten imusolmukkeet ovat tukossa (kuona-aineet eivät pääse poistumaan kehosta). Lihaksista reidet ja pohkeet ovat kireytyneet, sekä koko ylävartalo (rintakehä, hartiat ja lavanseutu ja selkä) on myös jumissa. Kireytyneet lihakset ovat este lymfajärjestelmän optimaaliselle toiminnalle.

Yläselän ja etureisien lihaskireydet ovat kroonistuneet niin, että pelkkä venyttely tai hieronta ei riitä laukaisemaan kireyksiä. Näille alueille suosittelen sähköstimulaatiolla tehtävää lihaslaukaisusarjahoitoa, jotta tilanne saadaan sen verran hyväksi, että sitä voisi itse edistää ja ylläpitää. Fysiologisesti kehon pitää mielestäni aloittaa ensin lihashuollosta, riittävästä veden juonnista ja ruokarytmityksen korjaamisesta. Kävin Annikan kanssa läpi näiden tekijöiden merkityksen paranemisessa. On muuten myös mahdollista, että yläselän lihaskireyksien laukaiseminen auttaa myös pään ja käsien tuntemuksiin.

Annikan keho vaatii selkeästi nyt kokonaisvaltaista rauhoittumista. Suuri haaste on ollut jättää kova treenaaminen pois, jota hän on aina tottunut harrastamaan. Jotta keho pääsisi toipumaan, vaatii se rauhaa ja pitkäjänteistä huoltoa. Annoin hoidon yhteydessä ohjeet rintakehän avaamiseen, ja nämä harjoitteet kannattaakin aloittaa heti.

KOTIHOITO-OHJEET JA JATKOTOIMENPITEET -Teresa Sepponen-

Näin paranemisen alkuvaiheessa on mielestäni tärkeää ottaa heti huomioon tärkeä aivo-suoliyhteys, sekä Annikan tuen tarve mielen hyvinvoinnin ja unen laadun osalta. Suosittelen aloittamaan heti suoliston puhdistamisen ja limakalvojen vahvistamisen, sekä tiettyjen hivenaineiden ja mineraalien tankkaamisen Mikroveda Life-maitohappobakteeri- ja Vihreä Savi-juomilla. Näiden tarkoitus on yhdessä puhdistaa koko suoliston limakalvot (hellävaraisesti) puhtaaksi kuonasta, rakentaa terve floora, edistää ruoansulatusta, vaikuttaa happo-emästasapainoon, sekä yleiseen tilaan ja solutason jaksamiseen.

Suositukseni olisi, että lähtisimme tarkastelemaan koko kokonaisuutta laajemmin Method Pisara®-terveysvalmennuksissa. On tärkeää että jokin hoitava taho ottaa vastuun koko hoitokokonaisuudesta. Kaikki hoidot, tulokset, suositukset ja asiakkaan tavoitteet tulisi vetää yhteen, jotta terapeutti ja/tai hoitotiimi voisi seurata asiakkaan tilan etenemistä ja paranemista.

METHOD PISARA ® -Teresa Sepponen-

Lähden terveysvalmennuksissa aina liikkeelle asiakkaan itse kokoamasta elämäpäiväkirjasta, ja hänen omista tavoitteista ja omasta kertomuksesta. Näin saan syvempää tietoa mm. stressisignaalien aiheista ja syistä, ravinnon laadusta ja muiden mahdollisten muiden vaikuttavien tekijöiden piilovaikutuksista tämän hetkiseen tilanteeseen. Method Pisara®-terveysvalmennuksissa täsmennetään yksilöllinen hoitopolku: mitä asiakas tarvitsee (ravinto, ravintolisät, mieli, valmennukset, solumuistiin liittyvät asiat, stressisignaalien rauhoittaminen ja lopulta eliminoiminen jne.). Jos etenemme jatkoyhteistyöhön asiakkaan kanssa, voimme ottaa Method Pisara®-konseptin mukaisesti vastuulle hoitopolun suunnittelun ja seurannan asiakkaan kanssa. (www.klinikkapisara.com )

PYSÄHDYKSEN PAIKKA JA IHANA VAPAUS

Nyt voin sanoa että pysähtyminen on POP ja jos vaan mahdollista se kannattaa tehdä ajoissa eikä vasta pakon edessä kuten minun tapauksessani. Liikunnan kohtuullistaminen ja rauhoittuminen eivät kuitenkaan tarkoita liikkumattomuutta. Kävelen päivittäin, venyttelen ja pikku hiljaa aloitan lihaskuntoharjoittelun. Luulin että saan pahoja "vierotus-oireita" kun minun on pidettävä taukoa normaali harjoittelusta, kun rutiinit muuttuvat enkä vähään aikaan saa mennä niihin treeneihin joissa olen tottunut käymään. Vieroitusoireiden sijaan olenkin kokenut ihana vapauden. Olen päivittäin lähtenyt pitkälle kävelylenkille, nauttinut näistä aurinkoisista syyspäivistä ja luonnon kauniista väreistä. Näin olen nyt tehnyt jo kuukauden päivät. Kävin viime viikolla kampaajalla ja viikon paras uutinen oli että minulle kasvaa uusia hiuksia. On ollut hämmentävää kun ainakin 1/3 hiuksistani on lähtenyt, apua lähteekö lopulta kaikki hiukset päästä? Jos minulle kasvaa uusia hiuksia sehän tarkoittaa että jokin asia on kehossani jo paremmin, se luo uskoa ja herättää toivoa siitä että keholla on edellytykset eheytyä ehkä kokonaan? Ehkä kädetkin paranevat pikkuhiljaa ja hermosärytkin lakkaavat? Nyt minulla on konkreettista toivoa paremmasta. Nämä pienet edistysaskeleet lämmittävät mieltä ja sielua kuten nämä syksyiset auringonsäteet kasvojani

Harjoittelu ja tanssi ovat rytmittäneet ja aikatauluttaneet elämäni viime vuosina. Liikunta oli minun omaa aikaa ja minun hyvän olon lähteeni josta sain voimavaroja arjen aherrukseen. Minun tapauksessani on kuitenkin ollut enemmän kyse tavasta rentoutua ja tietoisesta mielihyvän hakemisesta liikunnan kautta, kuin selkeästä riippuvuudesta.

MINULLA ON LUPA LAISKOTELLA

Olen toistakymmentä vuotta kerännyt vihkoon TO DO LISTAA joka on aina ollut pitkä kuin nälkävuosi. Olen nauttinut joka viivasta jonka olen vetänyt tehtävän yli merkkinä sen suorituksesta. Nyt opettelen olemaan stressaamatta pitkästä tehtävälistasta. Tiedän että työt ja pakolliset asiat on hoidettava mutta pyrin karsimaan mahdollisuuksien mukaan kaikenlaisia "turhia" tehtäviä. En ole viimeiseen viiteen vuoteen katsonut TV:stä muuta kuin satunnaisesti seurannut jotain sarjaa tai katsonut kerran kuussa jonkun elokuvan. Entinen kirjallisuuden suurkuluttaja on jo vuosia ollut liian väsynyt iltaisin lukeakseen riviäkään, ehkä lomalla olen lukenut jos silloinkaan. Aiemmin minun "lepo" silloin harvoin kuin ehdin, oli puutarhatyöt, lumityöt ja tavaroiden paikalleen järjestely. Näiden askareiden ääressä ei tarvinnut miettiä mitään, joten ne tuntuivat "pääkopaassa" levolta...niin varmaan mutta kehon ei saanut lepoa. Miten tässä näin kävi? Eikö minullakin ole lupa joskus laiskotella? Olla hyvällä omatunnolla tekemättä mitään? Kyllä on, en vaan ole sallinut itselleni sitä.

ELÄMÄ ON IHANAA KUN SEN OIKEIN OIVALTAA

Olen käynyt nyt 5 x Terveysklinikka Pisarassa saamassa sähköhoitoa jolla pyritään laukaisemaan lihasjännitykset reisissä ja yläselässä. Tämän lisäksi olen pyrkinyt venyttelemään kotona annettujen ohjeiden mukaisesti. Vasta kun pahimmat jännitykset laukeavat ja kehoni on vastaanottavainen, on mahdollista aloittaa muut Method Pisaran hoitopolun mukaiset hoito toimenpiteet Terveysvalmentaja Teresa Sepposen johdolla. Sähköhoito on hyvin pehmentänyt reisilihakseni mutta yläselkä on sellaisessa "umpi-jumissa" että sähköhoitoja on vielä jatkettava. Ensi viikosta alkaen hoitopolkuni Terveysklinikka Pisarassa jatkuu siten että pidän ruokapäiväkirjaa tai itse-asiassa Teresa pyysi minun pitämään "Elintapapäiväkirjaa" johon ruokailun ohella kirjaan myös kaiken liikunnan ja omia tuntemuksia sekä mieleen nousevia ajatuksia.