Elämäntapamuutos #4

03.04.2016

Kipua, tasapainoilua ja lähtökartoitukset - Annika Kalvia

Armollisuus ja kipu

Olen usein liian armoton itseäni kohtaan se on varmasti syy sille miksi terveydellinen tilani pääsi näin pahaksi. Ajattelin kyllä minä jaksan ja kyllä nämä vaivat pian ohi menevät. Mutta kun eivät menneetkään vaan pahenivat. Joten lopulta jouduin luovuttamaan jatkuvan kivun alla ja todella pysähtymään sen tosiasian eteen että nyt ei riitä että lepään hiukan ja palaan taas entiseen. Minun on pakko tehdä todellisia muutoksia elin- ja harjoitustavoissani. Tai on mahdollista että järkyttävä hermosärky ja kipu ovat jatkuvia seuralaisiani. Nyt se elämänmuutos on tehtävä ennen kuin sairastun vielä vakavammin. Aloitin projektini Inbody mittauksella (Analyysi jutun lopussa) ja Nordic Labs´n laajalla naishormoni- ja stressitutkimuksilla. Seuraavassa Erno Poluksen ja Maili Lepolan kommentteja minun lähtötilanteesta.

InBodymittauksen tulkinta by Erno Polus (www.aktivointi.fi )

Annikan kohdalla oli jo ulkoisen habituksen perusteella pääteltävissä, että mitään suurempia ongelmia kehon koostumuksessa ei ole, kun tarkastellaan esimerkiksi lihaksen ja rasvan suhteellista osuutta. Päinvastoin, koostumus on poikkeuksellisen hyvä, joka johtuu luonnollisesti hurjasta aiemmasta liikuntamäärästä .Kuten Annika edellisessä blogikirjoituksessaan jo kertoikin, haasteita on tällä hetkellä muilla osa-alueilla ja onkin hienoa, että hän on löytänyt a) diagnoosin ja b) ammattilaisen apua haasteisiinsa. Nyt on siis aika panostaa olennaisimpiin terveysasioihin, me keskitymme esimerkiksi seuraavassa InBody-mittauksessa tarkastelemaan lähinnä nestetasapainoa, koska siinähän näkyi hieman ns. poikkeavuutta suhteessa normaaliarvoihin ja siihen haetaan nyt korjausta. Asiat tärkeysjärjestykseen!"

Maili Lepolan kommentteja by Maili Lepola(www.lepolife.fi)

Kun asiakas tulee funktionaalisen lääketieteen vastaanotolle kartoitetaan yleinen tila hyvinkin paljon käytetyllä MSQ-oirekartoituskyselyllä. Tosi tärkeässä roolissa on henkilön kertomus siitä miten tähän on tultu sekä missä tilanteissa vaivat pahenevat ja mikä helpottaa. Toimin vastaanottotilanteessa IFM:n protokollan mukaisesti. Olen IFMCP (Institute for Functional Medicine Certified Practitioner).

Annikan alkutilanne by Maili Lepola(www.lepolife.fi)

Vaikka ulkoisesti ja päällisin puolin Annika vaikuttaa terveeltä ja hyväkuntoiselta funktionaalisen lääketieteen matrixin mukaan alkaa paljastua kaikenlaista. On tiettyjä haastavia perintötekijöitä. Löytyy monessa kohdassa kliinisiä epätasapainotiloja: Puolustus- ja korjaus, Energia, Kuljetus, Kommunikaatio, Rakenteellinen eheys sekä Assimilaatio. Yksilöllisissäkin elämäntapatekijöissä on paljon korjaavia tekijöitä, mutta myös kuorimittavia tekijöitä palautumisen, liikunnan, stressitekijöiden ja ravitsemuksen alueilla. Katsotaan mitä on löydetty jo otetuissa laboratorio- ja muissa tutkimuksissa, mitä on jo tehty.

"Focus where the ink is" - oli viisaan opettajani viesti. Missä siis Annikan kohdalla oli eniten merkintöjä? Vaikka vaivat ilmenevät eniten käsissä ja jaloissa, kiinnittyy huomio kohtaan Kommunikaatio. Siis miten solut ja kehon eri järjestelmät viestivät keskenään mm. hormonitasoilla sekä hermojärjestelmän eri välittäjäainein. Funktionaalisessa lääketieteessä pyritään kartoittamaan perimmäinen syy eikä vain hoideta oireita. Toki niitäkin lievitetään eri kokonaisvaltaisin keinoin: ravinnolla, lisäravinteilla, liikunnalla, stressinlievityskeinoilla, erilaisilla terapioilla ja laitteilla.....ja joskus tarpeellisilla lääkityksillä.

Annika oli yhteydessä minuun ennen ensimmäistä vastaanottokäyntiä. Jo silloin kiinnitin huomiota pitkäkestoiseen stressiin hänen kertomuksessaan tilastaan. Jotta päästäisiin nopeammin oikeanlaiseen kuntoutukseen, päätettiin ottaa laajempi hormonikartoitus. On tärkeää tietää esim. lisämunuaisen kohdalla, onko kyse akuutista vai kroonisesta lisämunuaisen stressitilasta. Peruslabrojen perusteella Annika on terve muuten kuin aavistuksen kohonnut munuaisarvo ja vajaatoiminnan suuntaan mutta kuitenkin viitearvoissa olevat kilpirauhasarvot.

Nordic Labs´n laajan naishormonitutkimus vahvistaa epäilyjä: se osoittaa lisämunuaisen uupumustilaa, joka näkyy myös vaikutuksina kilpirauhasarvoissa sekä sukuhormoneissa. Mm. DHEA ja testosteronitasot ovat alentuneet ja se tuntuu lihaskunnon ja jaksamisen heikkenemisenä.

Hoidossa kiinnitämme siis huomiomme näihin vaikuttaviin ravintotekijöihin ja lisäravinteisiin. Muistutetaan myös erilaista stressinhallintakeinoista; syvä hengitys, rentoutusmenetelmät, riittävä uni, oikeat sosiaaliset suhteet, sopiva liikunta, luonto, hoidot, hemmottelu.

Diagnoosi ja helpotus

Helpotus saada diagnoosi kun tiedän että olen osaavien ihmisten käsissä joilta saan asianmukaiset ohjeet miten ja millä keinoin tätä kehoni epätasapainotilaa lähdetään hoitamaan. Suuri helpotus on myös se että ainakaan toistaiseksi taustalta ei ole löytynyt mitään vakavampia sairauksia. Pelottavaa on tajuta julkisen terveydenhuollon voimattomuus ja "perinteisen" lääketieteen tämän hetkinen tapa hoitaa oireita ensisijaisesti erilaisilla kemialisilla ja synteettisillä lääkkeillä, perehtymättä kokonaisuuteen tai taustoihin ja siihen mikä aiheuttaa oireet ja miksi ne ovat syntyneet. Minullekin oli määrätty verenpainelääkkeitä ja nesteenpoistolääkkeitä joista molemmat ovat varmasti entisestään pahentaneet tilaani. On erittäin pelottavaa ajatella, kuinkakohan moni syö turhaan vääriä lääkkeitä.

Tasapainoilua veitsenterällä

Olen viikon verran välttänyt raskasta liikunta ja käynyt kävelyillä. Kipuja käsissä olen hoitanut Kiinalaisella kipulaastarilla. Oloni on päivä päivältä parantunut ja alkuviikosta lähtien olin täysin kivuton vaikka tunnottomuus ja pistely raajoissa ovat edelleen vaivanneet. Olen vahvasti psykosomaattinen ja tunnetason haasteet saavat minut helposti pois raiteilta. Eilen tuli takapakkia ja kunnolla, kivut palasivat ja viime yönä nukuin vain muutaman tunnin vahvasta kipulääkityksestä huolimatta. Tasapaino on todella hauras, minulla on kuitenkin vahva usko paremmasta ja sitä koti mennään. Seuraavissa päivityksissä kerron mitä lisämunuaisen uupumus tarkoittaa, minkälaiset ovat labratulokseni ja hoito-ohjeita saan. Lisäksi se vaikein kuinka muutan ruokavaliota ja liikuntatottumuksiani ja mitä voin tehdä turvotuksella ja puutuneille sormille ja käsille.

Tasapainoilua veitsentereällä

Olen usein liian armoton itseäni kohtaan se on varmasti syy sille miksi terveydellinen tilani pääsi näin pahaksi. Ajattelin kyllä minä jaksan ja kyllä nämä vaivat pian ohi menevät. Mutta kun eivät menneetkään vaan pahenivat. Joten lopulta jouduin luovuttamaan jatkuvan kivun alla ja todella pysähtymään sen tosiasian eteen että nyt ei riitä että lepään hiukan ja palaan taas entiseen. Minun on pakko tehdä todellisia muutoksia elin- ja harjoitustavoissani. Tai on mahdollista että järkyttävä hermosärky ja kipu ovat jatkuvia seuralaisiani. Nyt se elämänmuutos on tehtävä ennen kuin sairastun vielä vakavammin. Olen viikon verran välttänyt raskasta liikunta ja käynyt kävelyillä. Kipuja käsissä olen hoitanut Kiinalaisella kipulaastarilla. Oloni on päivä päivältä parantunut ja alkuviikosta lähtien olin täysin kivuton vaikka tunnottomuus ja pistely raajoissa ovat edelleen vaivanneet. Olen vahvasti psykosomaattinen ja tunnetason haasteet saavat minut helposti pois raiteilta. Eilen tuli takapakkia ja kunnolla, kivut palasivat ja viime yönä nukuin vain muutaman tunnin vahvasta kipulääkityksestä huolimatta. Tasapaino on todella hauras...