Elämäntapamuutos #3

03.04.2016

Akin mittaustulokset, tavoitteet sekä Inbody kehonkoostumus-mittauksen / PT Erno Poluksen esittely - Aki Karihtala

Miten mitattiin?

Minulle tehtiin Inbody-Kehon koostumusanalyysi 22.9.2015, jonka julkaisen tässä kokonaan sellaisena kun sen sain. Mittaustulokset pistivät miettimään omaa elämäntapaani perusteellisesti mistä olikin sitten helppoa alkaa rakentamaan itselleni motivaatiota, joka keski-ikäisillä on se suurin haaste tiellä elämäntapamuutokseen. Mittaus perustuu pienen sähkövirran johtamiseen kehon läpi. Koska vain kehon sisältämä vesi johtaa sähköä, voidaan kehon koostumus laskea mittaamalla kehon imbedanssia, eli sen sähkövirralle aiheuttamaa vastusta. BIA (Bioelectrical Impedance Analysis) on InBody-laitteissa käytettävä menetelmä kehon koostumuksen mittaamiseen. Menetelmän etuina ovat turvallisuus, nopeus, luotettavuus ja helppous. Mittaus kestää vain pari minuuttia ja tulosraportin monipuolisuus tekee siitä mielenkiintoisen kenelle tahansa. Lihastasapaino, rasvaprosentti ja sisäelimien ympärille kertyvä viskeraalinen rasva ovat esimerkiksi yksilölle sekä kiinnostavia että hyödyllisiä muuttujia ja toimivat myös erinomaisesti esimerkiksi tavoitteiden asettamisen pohjana.

Tulokset ja PT Erno Poluksen tekemä analyysi Akin mittaustuloksista:

Ernon kommentit: "Akin reilu 100 kg:n massa sisältää kunnioitettavan määrän lihasta, eli monipuolinen urheilutausta ja aktiiviset liikuntaharrastukset ovat jättäneet mieheen positiivisen jälkensä. Reippaanpuoleisen lihasmassan vastapainoksi vyötärön seudulle vatsaontelon sisäpuolelle ja sisäelimien ympärille kertymään päässyt rasva kertoo hänen löytäneen tiensä vähintäänkin riittävän usein myös ruokapöytään, useimmiten ajallaan. Viitearvojen yläpuolelle lipsahtaneet viskeraalinen rasva, sekä rasvaprosentti saadaan suositusalueelle säännöllisen liikunnan ja tavoitteita tukevan ruokavalion avulla suhteellisen helposti. Yhdellä sanalla sanottuna Aki on kehonkoostumukseltaan hiomaton timantti!"

Hälyttävimmät mittaustulokset saatiin rasvamassan (25,1kg), rasvaprosentin (24,9%) sekä viskeraalisen rasvan (124,7 cm2) suhteen. Painoindeksiin (29,2) ei kannata puuttua, koska ison lihasmassan omaavilla henkilöillä painoindeksi menee yleensä aina yli suositusten.

Akin itselleen asettamat tavoitteet:

Kävin Ernon kanssa keskustelun tavoiteasetannasta, minkälaista harjoittelua se vaatisi ja mitä tulee huomioida ruokavalion suhteen. Nyt on siis aloitettu tekemään ns. korjausliikettä ja sen myötä elämäntapamuutosta, jolla saavutettu tulos pystytään pitämään. Mittauksesta on nyt 3 viikkoa ja mielestäni projekti on edistynyt mukavasti ilman sen suurempia vaikeuksia. Harjoittelussani olen varsinkin alkuvaiheessa nostanut aerobisen pitkäkestoisen liikunnan määrää reilusti eli paljon noin tunnin pituisia sauvakävelylenkkejä tai crosstrainer-harjoituksia. Ruokavaliossa suurin muutos on ollut leivän heivaaminen pois lähes kokonaan ja proteiinipitoisten ruokien lisääminen. Samoin ruokailun rytmitystä olen muuttanut eli syön nyt useammin joka päivä. Elimistö on reagoinut tähän mukavasti ilman sen suurempia ongelmia tai vaikeuksia. Palaan ruokavaliooni myöhempänä julkaistavissa blogeissani.

Itselleni asettamat tavoitteet ovat seuraavat:

Rasvamassa 20 kg

Rasvaprosentti 20%

Viskeraalinen rasva 100 cm2

Lihasmassa pyritään pitämään vähintään ennallaan ja kokonaispainolle ei asetettu tavoitetta, koska se määräytyy lopussa lihas- ja rasvamassan myötä. Seuraava mittaus tehdään loka-marraskuun vaihteessa jolloin tarkistetaan, missä ollaan menossa ja pitääkö tehdä joitakin muutoksia sovittuihin harjoitus- ja ruokavaliokuvioihin. Seuraavassa blogissani tulen kertomaan hieman tarkemmin toteuttamistani harjoittelumenetelmistä.

Kuka on Personal Trainer Erno Polus Inbody Kehon koostumusmittausten takana?

Olen Erno Polus, 36-vuotias Oulussa syntynyt ja Espoossa asuva hyvinvointialan yrittäjä. https://www.aktivointi.fi/ Päädyin alalle omien urheiluharrastusten luonnollisena jatkumona 2000-luvun alussa. Tein Personal Trainerin työtä pitkään päätoimisesti täällä pääkaupunkiseudulla, kunnes reilut 5 vuotta sitten aloin keskittymään enemmän InBody-mittauksiin ja luennointiin. Arkeni täyttyy nykyään vierailuista eri yrityksissä, joissa mittaan asiakasyrityksen henkilöstöä ja valistan heitä parhaani mukaan terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan positiivisista vaikutuksista. Tässä työssä on äärimmäisen mielenkiintoista ja motivoivaa se, että pääsen auttamaan kohtalaisen suuria ihmismääriä ja jatkuvasti pääsen myös mittauksilla todentamaan heidän positiivista muutostaan. Näiden vuosien aikana olen kohdannut kymmeniä tuhansia ihmisiä mittauksissa ja saanut omalta osaltani olla todistamassa lukemattomia positiivisia elämänmuutoksia!

Viime vuonna perustimme kumppanieni kanssa ohjelmistoyrityksen, jonka ensimmäinen tuote on InBody-mittaustoimintaa vahvasti tukeva Shape Ninja -verkkopalvelu. Shape Ninjaan tallennamme asiakkaidemme mittaushistorian, seuraamme kehitystä sekä yksilöiden että ryhmien tasolla ja luonnollisesti raportoimme asiakasyrityksille heidän henkilöstönsä tuloksista ja kehitystarpeista. https://shape.ninja/