Elämäntapamuutos #2

03.04.2016

Lähtötilanne - Kunnossa, mutta Romuna - Annika Kalvia


Olen on 49 v. ja InBody mittauksen perusteella voisi päätellä minun olevan todella hyvässä kunnossa. Olen harrastanut aktiivisesti liikunta koko ikäni. Nuoruudessa uintia, judoa ja yleisurheilua, jotka ovat aikuisiällä vaihtuneet juoksuun, kuntosaliharjoitteluun/ryhmäliikuntaan ja tanssiin. Kaikkein aktiivisimpina harjoitusaikoina on harjoituksia kertynyt 10-15 h/vko. Pitkäkestoinen stressi (työ ja henkilökohtainen elämäntilanne) ovat vaatineet veronsa; Liikunta on Lääkettä-periaatteella kun mennään ja täysillä, keho on totaalisen ylikuormittunut. Minulla oli vaikeita ylikuntotilanoireita jo v 2013 jotka menivät ohi tai niin ainakin luulin.

Työmatkalla marraskuussa 2014 edessä oli sairaalakeikka, kun verenpaineet nousivat tasolle 160/110 ja siitä seurauksena joudun ottamaan verenpainelääkitystä. Pitkillä lentomatkoilla on helposti voimakasta turvotusta molemmissa jaloissa ja kerran jopa sisäinen verenvuotokin. Tähän minulle määrättiin lisäksi nesteenpoistolääkettä turvotukseen. Nyt viimeisen 3 kuukauden aikana on terveydentilani huonontunut merkittävästi. Verenpaineet ovat romahtaneet tasolle 90/50 ja aiempi lääkitys lopetettu. Kädet ja jalat ovat turvonneet, käsissä ja sormissa on pistelyä sekä tunnottomuutta ja ne ovat todella kipeät. Käsiin on ilmestynyt useita kivuliaita trigger-pisteitä. Veriarvot (laaja verenkuva, rasvat, sokerit, maksa ja kilpirauhanen jne.) ovat ns. normaalit, munuaisarvo lievästi koholla ja EKG OK. Olen periaatteessa kovassa fyysisessä kunnossa ja samalla ihan "romuna"?

Harrastan liikuntaa säännöllisesti, pyrin syömään terveellisesti ja silti kipuja on kokoajan. Kunto ei ole romahtanut mutta ilmeisesti kroppa ei kestä tätä kuormitusta enää ja olen nyt hakenut apua funktionalaisen lääketieteen asiantuntijoilta. Minulle tehdään "stressi- ja kokonaisvaltainen hormonitesti" jotka lähetetään Nordic Labs:lle tutkittavaksi ja käyn tapaamassa Maili Lepolaa joka on funktionaalisen lääketieteen asiantuntija (www.lepolife.fi ). Lisäksi kerran viikossa käyn hakemassa kivun lievitystä akupunktiosta. Tämä on tilanne jossa "huippukuntoinen" nainen onkin itse asiassa todella huonossa kunnossa. Ainoa mahdollisuus on selvittää oireiden taustalla olevat syyt eikä ainoastaan lääkitä oireita niiden syitä selvittämättä.

Funktionaalinen lääketiede

Funktionaalinen lääketiede on lääketieteelliseen tutkimustietoon perustuvaa eri lääketieteen erikoisalojen soveltamista. Funktionaalisen lääketieteen menetelmiä ovat mm. yksilöllinen ruokavaliohoito, elimistön toipumista ja korjaustapahtumia tukevat ravintolisät ja probiootit, yksilölliset liikuntaohjelmat sekä stressinhallinta. Funktionaalisen lääketieteen vastaanotolla perehdytään asiakkaan terveydentilaan kokonaisvaltaisesti. Ensikäynnillä vastaanotolla selvitetään mahdollisimman tarkasti MSQ kyselylomakkeen avulla asiakkaan terveydentila ja taustat sekä liikuntatottumukset ja ruokavalio. Selvityksen jälkeen tehdään hoitosuunnitelma. Se on aina yksilöllinen ja perustuu asiakkaan terveydentilaan ja tavoitteisiin. Lisäksi asiakas saa tarvittaessa suosituksen laboratoriokokeisiin.

Maili Lepolan kommentit ensimmäisen käynnin jälkeen

Jatkokäyntien vastaanotoilla selvitetään mm. seuraavia asioita:

-Mahdollisten laboratoriovastausten kuuleminen
-Mahdollinen lääkitys
-Laboratorioarvojen mukaisesti kohdennettu ravinto- ja ravintolisä- sekä probioottisuositus
-Laaja-alaisesti muut terveydentilaan liittyvät asiat