Kauneutta ja hyvinvointia kollageenistä ?

12.09.2016

Ikääntyminen näkyy kasvoilla, ihossa ja hiuksissa. Iho veltostuu, kasvoihimme ilmestyy ryppyjä, ihonvärikään ei ole enää yhtä tasainen kuin nuorempana.

Mahdolliset sairaudet, lääkkeet ja tupakoiminen sekä auringon uv-säteily yhdessä ja erikseen vauhdittavat ikääntymistä ja se näkyy usein ihon ja hiusten kunnossa ensimmäisenä. Se mitä syömme vaikuttaa ulkonäköömme ja näkyy ensimmäisenä ihossa, hiuksissa ja kynsissä. Muun muassa runsas sokerin syöminen vaikuttaa velttouden ja ryppyjen lisäämisen lisäksi niin, ettei iho uusiudu enää samalla tavalla kuin aiemmin. Joten paljon sokeria syövän kollageenituotanto ei ole siten yhtä laadukasta kuin vähemmän sokeria syövän henkilön.

Leidenin yliopiston (Alankommat) tutkijat todistivat sen, miten sokerit vaikuttavat ulkonäköön. He käyttivät tutkimusryhmää, joka koostui 50-70-vuotiaista naisista ja miehistä. 600 ryhmään kuuluvan ikiä arvioitiin kuvien perusteella. Ne, joilla veren glukoosipitoisuus eli verensokeri oli alhaisempi, näyttivät nuoremmilta. Tutkimuksessa oli rajattu pois muut ulkonäköä vanhentavat tekijät, kuten tupakoiminen.

Kollageeni on elimistössä yleisemmin esiintyvä proteiini. Elimistön koko massan proteiineista noin 30-40% on kollageenia ja ihosta noin 70-75% on kollageenia, jos kyseessä on nuori ja terve iho. Kollageenin muodostuminen vähenee 25 vuoden ikäisellä ja loppuu kokonaan jo noin 40 vuoden iässä. Tämä proteiini takaa sen, että iho näyttää nuorekkaalta ja täyteläiseltä. Kollageenin lisäksi toinen proteiini, elastaani, vaikuttaa ulkonäköömme tukemalla ihon kimmoisuutta

Kollageenilisiä valmistetaan sekä eläinkollageenina sekä kalakollageenina. Eläinkollageeni tehdään useimmiten naudasta. Kalakollageeni eristetään kalan ihosta, tukikudoksesta ja suomuista, eikä sillä ole todettu mitään haittoja vaan se imeytyy jopa paremmin kuin eläinkollageeni.

Ylikunto, uupumus ja stressi aiheuttivat sen että minulta lähti melkein puolet hiuksista viime syksynä, kynteni liuskoittuivat ja iho oli veltto ja harmaa. Tilanne on korjaantunut jo paljon siitä mikä se oli viime talvena. Kun vointini on kevään ja kesän mittaan parantunut ja pahimmat uupumuksen oireet ovat kadonneet, loppui myös hiusten lähtö. Myös kynnet sekä iho ovat olleet paremmassa kunnossa. Nyt kun suurimmat terveydelliset murheet on voitettu, ajattelin kokeilla mikä vaikutus kollageenillä on hiusten, ihon ja kynsien kuntoon.

Teen aiheesta kollageeni juttusarjan jossa, tuon esiin funktionaalisen lääketieteen edustajan kannanoton, esittelen alan tutkimustuloksia ja teen itselleni kuukauden mittaisen testin. Aloitan syömällä mM Kalakollageenia 2 viikkoa. Tämän jälkeen kokeilen sarjahoitona Anti-Age akupunktiohoitoa, jonka tavoitteena on lisätä kollageeni-ja elastiinituotantoa, vilkastuttaa verenkiertoa ja edistää soluaineenvaihduntaa ihossa.

Katsotaan tuleeko näkyviä tuloksia? Kuvista näkee hiusten ja kynsien nykytilan. Hiukset ovat karheat ja ohuemmat kuin aiemmin, kynnet ovat lyhyet ja liuskoittuvat. Ihossa näkyy kesän jälkeen uv-säteilyn vaikutus ja kiire.

Lähteet: MTV3, Preventation.com, Daily Mail Femail, totalbeauty.com, Iholiitto